Предизборно

В последно време доста се вълнувах от българското общество и от случващото се в и покрай парламента ни. Случиха ми се странни неща, дори може да се каже, че станах жертва на политическа репресия. Но за това ще разкажа друг път. Сега искам да споделя мнението си за водещите партии за предстоящите евро-избори.
Оглед на партиите от моя милост, искрено и лично, без капчица свян.


За кого НЕ бих гласувала

Започвам от най-омразните, към по-поносимите.

АТАКА
Печелят Нобеловата награда за кретения и всички Оскари за актьорска игра и лицемерие. Оакаха цялата държава с плакати на телевизия Бета. С чии пари? Преди Сидеров да влезе в парламента нямаше реклама. Нима не е с моите данъци това – билбордче в грозно акано кафяво на всеки… сантиметър от родната земя. Че и съсипаха артистичните табла в центъра на София.

А имаше момент в миналото, когато вярвах, че на Сидеров му пука за милата родина, просто е леко/далеко луд. Кифллиииии. Побой над религиозни хора, побой в самолет, побой в белгийски ресторант, побой над журналисти, побой над полицаи… Кога ли ще си намери майстора нагло създанийце?! Лъжи за злато за трилиони в недрата на Майка България(по официални данни българското злато се равнява на милиард и половина долара).

Ако вярвате в боя, дискриминацията и чистата простащина като начин за оправяне на държавата ни… Ами вие би трябвало да сте доста доволни от България и сега.
Царува храчене по улиците, чалга и свинщина. За мен всичко това е на един кантар.

За тези, които все пак обмислят Сидеров като евентуален вот, задайте си следните въпроси. Какво направи “АТАКА”, по проблемите с ромското население, откакто е в парламента? Може би НИЩО? Може би сега по-интересно е да обере друг негативен вот, а именно на нехаресващите ЕС? После пък на мечтаещите за братска Русия? Да започнеш кампания за ЕП избори при най-силния текущ опонент на Европа е едно огромно противоречие и от подобно действие не би излязло нищо добро в отношенията ни с ЕС. По-добре пуснете празна бюлетина.

БСП
Тук не знам от къде да започна. Дали от невзрачния лидер, който самите заклети бесепари не харесват? Или от факта, че създадоха тази нелогична тройна коалиция(комунисти – националисти – малцинствена партия) и 350 дни не слязоха от власт, въпреки ежедневните протести? Или факта, че потушиха протеста с полиция и стари заучени трикове, не влязох в никакъв диалог с хората, а им се подиграваха? Или може би все пак това, че за година воденото от тях правителство НЕ НАПРАВИ ДОРИ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО, ЗА КОЕТО ДА МЕ НАКАРАТ ПОНЕ МЪНИЧКО ДА ГИ УВАЖАВАМ? Само казаха, че ще опазят незастроеното странджанско Черноморие. Но, разбира се нарушиха това обещание разрешавайки строежи на Карадере. Умолявам ви, ако искате да гласувате за социалистическа партия, гласувайте за “АБВ”. Ивайло Калфин е достоен да представлява България в чужбина. А Станишев… та той запали европейското знаме публично, има ли място да се мъдри в Европейския Парламент тогава? Хм, а в България?!

ДПС
Дразнят ме. Заради това, че са партия на етническа основа. За това, че проповядват етнически сепаратизъм. За това, че винаги дърпат конците в полза на своя олигархичен интерес. За това, че имат Пеевски в листата си на първо място, макар, че неговата персона бе силно отхвърлена от будните хора през последната година. За това, че създадоха/подкрепят Бареков. Както добре знаем, с техните бетонни 13% гласове(ОМГ, преди бяха 10!!), те са и основен играч в политиката ни от бай Тошо насам. Единственото добро, което съзирам е, че се грижат за хората в някои селски райони. Това все пак заслужава уважение. Но не е достатъчно, за да изкупи греховете им към българската политика като цяло.

Барековата простотия(“България без цензура”)
“Без цензура” ли? Ето без цензура: Дудукът пък за какъв се взе. “К*рво, Бареков!” скандираха хиляди по време на протестите. Тази жрица на любовта обаче явно си е намерила богат клиент(въпросът е Доган или Местан), който ѝ спонсорира плакатчета, тенисчици и кебапчета. Моля ви, моля ви, моля ви не се подвеждайте по тази евтина пропаганда и неподплатени обещания(Пример – че ще направи университет и летище в малък български град.) Игнорирайте ги и възпитайте приятелите си с нисък коефициент на интелигентност да ги игнорират.

Разни националистически партии
Конспиративни дедита, вярващи в планът Ранът, често следвани от безперспективни хулигани. Събират вота на хората, които вместо да отворят книга, ходят да мразят, основно на расистка, сексистка и псевдо-религиозна тематика. Не че и аз не се питам какво ще правим с подмяната на населението у нас, но едва ли решението е втори Холокост. Има разумни мерки, които могат да се вземат срещу това, никоя от които Сидеров не е предприел, впрочем. А, и да попитам. Някой от “християните” в техните партии да е чел Библията? Поне един? Не. Благодаря ви тогава, беше ми (доста не)приятно.

ГЕРБ
Доста се говори, че са производна на БКП/ДС и т.н.(как така преди 6 години изведнъж станаха водещи в политиката без никаква предистория?). В крайна сметка бате Бойко едно време е бил гръб на бай Тошо. Наскоро научих, че си е тръгнал от МВР за да не си скъса партийния билет…

Но жълтините настрана. За мен истинският проблем е, че за година, ГЕРБ не бяха никаква реална опозиция на сегашното безполезно “правителство”. Следователно, в играта са заедно. Ако искаше, Борисов можеше да свали правителството, защото имаше достатъчно голяма обществена подкрепа за това.

Освен това, в своя мандат ГЕРБ постави БАН и българската наука на колене. Както и българската журналистика, впрочем. Което е ясен знак – не ни трябва интелигенция, трябват ни прости хора и повечко ченгета… Май звучи познато? Така че – в черния списък, освен ако наистина не разкарат тройното недоразумение, докато все още имат подкрепа. И все пак, в ГЕРБ са и Димитър Николов и Росен Плевнелиев, които засега много харесвам. Освен това Меркел препоръча да гласуваме за тях, очевидно като алтернатива на БСП.

АБВ
В тази партия се настаниха двете червени лица, които уважавам(всичките две!), а именно Калфин и Първанов. Прекрасно е, че разцепиха социалистическия вот. Тъжно е, че не го иззеха изцяло. Според мен те представляват интелигентните и компетентни социалисти и ако човек иска да гласува в червено, нека е за тях. Хиляди пъти ги предпочитам пред самозванчетата на Бареков и не дай Боже някой от “Атака”.


За кого бих гласувала
След толкова много негативен вот, нека споделя и позитивния. В произволен ред, за да не кажете, че ви агитирам. Всеки от долните варианти ми се вижда добър.
Независими кандидати
Ако се чудите как да пуснете “наказателен вот”, вместо да го правите, защо не си харесате някой от независимите кандидати? Аз силно симпатизирам на
Виктор Папазов с неговата кампания с обиколка за 100лв и видеата в YouTube (забележете колко е досетлив и кого таргетира като вот). В неговата агитация видях всичко, което искам да чуя и усетя от един български държавник. Надявам се не е поредната просто-реклама. Хубаво е, че има такива кандидат.   Ще се радвам безкрайно ако някой от независимите спечели висок процент гласове. Това ще е една проверка за възможността за мажоритарен вот у нас.

Реформаторския блок
Следя Радан Кънев от известно време. Следя речите му и действията му. Дотук – любов от първата до последна дума (контраст с текущото правителство, което каза едно единствено изречение, което ми хареса, и го наруши). Безкрайно съм щастлива от така желаното обединение на дясното пространство. Отдавна си мислех, че искам Костов и Кунева на едно място. Знам, че много хора ненавиждат Кунева заради АЕЦ “Козлодуй”. Аз съм много със смесени чувства. Първо, защото няма как вината да е само на един единствен човек, след като закриването на реакторите е многогодишен процес. И второ, защото като изключим това, ако можем да го изключим, тя е много опитен и представителен политик. Много много смесени чувства за нея. Но и много позитивни за дясното пространство като цяло. Както леля ми казва, трябва да се гласува за наличното, а не да мрънкаме, че няма точно това, което искаме и да печелят тези с кебапчетата.

Зелените
Лично поговорих с Атанас Чобанов, първият в листата на “Зелените”, т.е. човекът, който бихме пратили в ЕП, ако те съберат хубав вот. Според мен, един добър избор. Интелигентен човек с европейски облик и поведение. Винаги бих подкрепила природозащитен вот. Екопротестиращите винаги са били смели и откровени. А и нашата природа бе доста осакатена в последно време, трябва промяна…

За ДЕОС
Следя от много време Жустин Томс в туитър. Нямах идея коя е, дори заради името не знаех, че е дама. Беше(и е) редовна на протестите и казва нещата, които искам аз да кажа. Винаги на място, и винаги на мястото на събитието. ДЕОС ще бъде учредена на 31-ви май: http://deos.bg/.

Честит 24-ти май, мили българи!
Нека живеем по-просветен и интелигентен живот в слънчева Европа! 🙂

Кирил и Методий

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s